Vacciner har haft oerhört stor betydelse för mänskligheten. De förhindrar miljoner barn från att dö årligen och har eliminerat vissa sjukdomar. Samtidigt är vaccintvekan ett av de stora hoten mot folkhälsan globalt sett. Vetenskapsakademien ger nu ut en skrift om vacciner, den första i en serie vid namn Vetenskapen säger.
Skriften Vetenskapen säger om vaccin är författad av ledamoten Ann-Mari Svennerholm, professor i infektion och immunitet vid Göteborgs universitet, i samverkan med en expertgrupp med ledamöter vid Kungl. Vetenskapsakademien med stor kunskap inom området. Idén föddes redan för några år sedan men fick ny aktualitet i samband med coronapandemin och den omfattande vaccinering som världen nu står inför.
– Vi vill försöka förklara hur viktiga vaccinerna har varit för hälsoläget både i Sverige och globalt och vilken enorm nytta de gör, säger hon.
Glömt bort sjukdomarna
En orsak till att vissa människor är rädda för att låta vaccinera sig, det som inom forskningen kallas vaccintvekan, kan paradoxalt nog vara just vaccinernas effektivitet. Genom att vaccinera har vi haft möjlighet att förebygga och ”glömma bort” många svåra sjukdomar som tidigare varit vanliga, till exempel mässling, difteri och polio.
– De som är yngre har knappt hört talas om de här sjukdomarna och vet inte hur farliga de var. Visst kan vacciner ge biverkningar men man måste hela tiden väga nyttan mot risken. Och nyttan är nästan alltid så oerhört mycket större. Om man hade fått sjukdomen istället hade den praktiskt taget alltid varit mycket värre än de eventuella biverkningar som vaccinet kan ge, säger Ann-Mari Svennerholm.
Bör inte negligeras
Hon förklarar det som att rädslan för sjukdom hos vissa har ersatts med rädslan för vaccination. Och den rädslan bör inte viftas bort utan bemötas med faktabaserad information.
– Det finns många människor som är tveksamma och oroliga och då är det viktigt att förklara fördelarna med vaccin på ett sakligt sätt.
För vaccinerna gör stor nytta både för den enskilda individen, som får ett skydd mot sjukdomen, och för hela befolkningen genom att smittspridningen minskar när många är immuna.
Rigorös process
Ann-Mari Svennerholm betonar också att alla vacciner går igenom en rigorös process innan de godkänns. Det gäller även de vacciner som nu används mot Covid-19.
– De testas oerhört noggrant, först i djurförsök och sedan i flera faser på sammantaget många tusen människor före ett godkännande. Det som har skett nu är att man har låtit vissa faser i processen överlappa varandra för att vaccinerna ska bli klara snabbt, men man har inte gett avkall på att varje fas ska genomföras i sin helhet.
Vetenskapen säger – om vaccin är först ut i en serie med populärvetenskapliga skrifter från Vetenskapsakademien som kommer att distribueras med stöd från Stiftelsen Natur & Kultur. På tur står bland annat en skrift om människans evolution och en om klimatförändringar. Initiativtagare till projektet är preses Dan Larhammar.
– Vi gör det här för att informera om viktiga och aktuella ämnen, särskilt sådana där det finns mycket ny kunskap att förmedla. Vetenskapsakademien har en lång tradition av att sprida kunskap till den breda allmänheten alltsedan Linnés tid och det är en tradition vi gärna vill bygga vidare på, säger han.
Än så länge finns skriften bara för nerladdning.