Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter uppmanar nu Irans högsta ledning att se till att dödsstraffet mot forskaren Ahmadreza Djalali inte verkställs. Detta efter att den iranska nyhetsbyrån ISNA rapporterat att Djalali kan komma att avrättas 21 maj i år.
Forskaren Ahmadreza Djalali, som är både svensk och iransk medborgare, greps av polisen i Iran för mer än sex år sedan. Han befann sig då på en föreläsningsturné i landet för att tala om sitt forskningsområde, katastrofmedicin. Året efter, den 21 oktober 2017, dömdes han till döden för bland annat påstått spioneri i en rättegång som människorättsorganisationer beskrev som mycket bristfällig och helt utan rättssäkerhet.
Sedan dess har Djalali suttit fängslad under mycket svåra omständigheter och hans hälsa har kraftigt försämrats. Han ska bland annat ha hållits i isoleringscell utan tillgång till nödvändig vård och utan möjlighet att få träffa sin släkt och sin advokat.
Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter har länge engagerat sig i Djalalis fall. Man har även tidigare vid ett par tillfällen skrivit till högsta ledningen i Iran med en begäran om att Djalali ska friges.
För någon vecka sedan spred den iranska nyhetsbyrån ISNA uppgifter om att regeringen planerar att avrätta Djalali 21 maj i år. Kommittén skickar därför återigen ett brev till ledaren av Iran, Ayatollah Sayed Ali Khamenei, med en uppmaning att stoppa avrättningen och frige Djalali så att han kan återvända till sin fru och sina barn i Sverige.