Miriam Merad, Mount Sinai, USA, har studerat hur celler i det medfödda immunförsvaret påverkar kroppens egen förmåga att bekämpa tumörer. Hennes upptäckter har starkt bidragit till att dessa cellers funktion blivit en lovande måltavla för utvecklingen av nya cancerterapier. Hon tilldelas nu Sjöbergpriset på en miljon US dollar.
När vi drabbas av cancer kan vårt eget immunförsvar ibland hjälpa oss att bekämpa sjukdomen. Det sker bland annat genom att T-celler från det adaptiva immunsystemet attackerar tumören. Men runt omkring tumören finns även myeloida celler, däribland makrofager, som är en del av vårt medfödda immunsystem.
Miriam Merad började studera dessa celler redan för över 20 år sedan och gjorde då en viktig grundläggande upptäckt. Hon visade att alla makrofager inte har sitt ursprung i celler från det omgivande blodsystemet. I stället uppstår en del av dem tidigt under embryoutvecklingen. Hon undersökte därefter vilken roll myeloida celler spelar i miljön runt en tumör vid olika former av cancer.
Gör T-cellerna dåsiga
I vanliga fall fungerar makrofagerna som kroppens städpatruller som bland annat tar hand om döda bakterier och celler ute i våra vävnader.
– Men vid cancer utnyttjar tumören ofta makrofagerna för att göra T-cellerna dåsiga. Det försämrar T-cellernas möjligheter att attackera tumören och den får ökad möjlighet att växa, förklarar Urban Lendahl, sekreterare i Sjöbergpriskommittén.
Under de senaste åren har Miriam Merad gått vidare och publicerat nya data från studier av bland annat lungcancer i möss och människor. I dessa har hon blockerat signalerna från bland annat makrofager så att T-cellerna blir piggare och kan attackera tumören med ökad kraft. I bästa fall kan det leda till att tumören slutar växa eller rent av minskar i storlek. Med hjälp av pengarna från Sjöbergstiftelsen får hon nu ännu bättre möjligheter att fortsätta sin forskning inom området.
– Jag är hedrad över att få ta emot ett så prestigefullt pris. Min förhoppning är att vi kommer att kunna använda anslaget till våra senaste ansträngningar där vi försöker påverka inflammatoriska myeloida celler som bidrar till cancertillväxt hos äldre patienter. Förebyggande behandling av den här typen är svår att finansiera och därför kom det här priset väldigt lägligt för oss, säger hon.
Stora förhoppningar
Kommittén för Sjöbergpriset vid Vetenskapsakademien har stora förhoppningar på vad hon kommer att kunna åstadkomma i framtiden.
– Miriam Merad är en pionjär inom detta starkt växande fält, immunoterapi mot cancer. Hennes forskning om myeloida celler är ett genombrott som har stor potential att ligga till grund för utvecklingen av nya cancerbehandlingar i framtiden, säger Thomas Perlmann, ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och ordförande av Sjöbergpriskommittén.
FAKTA Pristagaren
![Photo of Sjöberg Laureate Miriam Merad](https://www.kva.se/app/uploads/2025/02/MeradMiriam2023_photoMountSinaiHealthSystem-240x300.jpg)
Miriam Merad, är verksam vid Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, USA. Hon är professor i cancerimmunologi och Director of the Precision Immunology Institute samt Director of the Marc & Jennifer Lipschultz Precision Immunology Institute.
Född 1969 i Paris men växte upp i Algeriet. Medicine doktor (MD) år 1992 vid universitetet i Alger. Flyttade sedan till Paris, Frankrike, och därefter till Stanford University, Kalifornien, USA, där hon doktorerade 2001 i ett samarbete med Université Paris Diderot.
Miriam Merad, Icahn School of Medicine
FAKTA Sjöbergpriset
Priset utdelas i samarbete mellan Kungl. Vetenskapsakademien och Sjöbergstiftelsen. Stiftelsen står även för finansieringen. Priset inrättades efter en donation av affärsmannen Bengt Sjöberg som gick bort i sviterna av cancer 2017, och ska gå till den eller de som gjort avgörande bidrag för cancerforskningen. Det uppgår till 100 000 US dollar i form av ett personligt pris och 900 000 US dollar i anslag till fortsatt forskning. 2025 års Sjöbergpris kommer att delas ut i samband med Akademiens högtidssammankomst 31 mars. Prisföreläsningen hålls samma dag på Karolinska Institutet.
Kontakt
Experter från Sjöbergpriskommittén
Urban Lendahl, professor i genetik vid Karolinska Institutet
urban.lendahl@ki.se
070-844 65 12
Beatrice Melin, professor i onkologi vid Umeå universitet och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus
beatrice.melin@umu.se
073-091 80 28
Presskontakt
Eva Nevelius, pressansvarig vid Vetenskapsakademien
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63