Nya ledamöter har gjort stora insatser för att främja vetenskap

Kungl. Vetenskapsakademien har valt in två nya medlemmar i klassen för humaniora och för framstående förtjänst om vetenskap. Det handlar om Marika Hedin, vd för Riksbankens jubileumsfond, och Sara Mazur, verkställande ledamot av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Klassen för humaniora och framstående förtjänst om vetenskap

Svenska ledamöter

Marika Hedin. Foto: Stefan Tell
Marika Hedin. Foto: Stefan Tell

Marika Hedin är fil dr i historia från Stockholms universitet. Hennes egen forskning har bland annat handlat om den svenska liberalismens historia, men även allmänt om vetenskapshistoria och Nobelprisens historia. Hon har också arbetat med att förmedla kunskap genom läromedel, föredrag, och medverkan i radio och TV. Dessutom har hon författat och varit redaktör för ett antal böcker. Bland dessa kan nämnas Bilden av Sveriges historia – 40 sätt att se på 1900-talet, Vasa – historien om ett skepp, och Karl Staaf – arbetarvän, rösträttskämpe och socialreformator.

Marika Hedin har verkat i vetenskapens tjänst inom både musei-, Nobel-, universitets- och forskningsfinansieringsvärlden. Hon har god kunskap om det svenska forskningssystemet och särskild expertis när det gäller forskningsförmedling.

Hon har varit chef för Vasamuseet och Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum, samt publik chef för Nobelmuseet. År 2013 utsågs hon till teknologie hedersdoktor vid Uppsala universitet. Hon sitter i Kungliga samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia och har tilldelats H.M. Konungens medalj i guld av 12:e storleken med serafimerordens band.

För närvarande är hon vd för Riksbankens jubileumsfond som arbetar för att främja humaniora och samhällsvetenskap.

Marika Hedin, vd för Riksbankens jubileumsfond

Sara Mazur. Foto: Magnus Bergström/Knut och Alice Wallenbergs stiftelse

Sara Mazur är civilingenjör i elektroteknik och tekn dr i fysik. Hon disputerade 1994 på en avhandling om plasmafysik vid KTH och är även filosofie hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Sara Mazur har en lång karriär på Ericsson bakom sig och fungerade bland annat som chef för telekomföretagets forskningsavdelning 2012-2018. Hon är ledamot i IVA avdelning XI forskning och utbildning sedan 2007 och har dessutom haft styrelseuppdrag i flera företag, bland annat Investor, Saab och Chalmers Tekniska Högskola. Frågor som hon engagerat sig i rör samarbetet mellan den akademiska världen och näringslivet samt att öka andelen kvinnor inom teknikområdet. 

År 2018 knöts hon till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse där hon lett och varit ordförande för flera av stiftelsens stora strategiska satsningar som Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) och Wallenberg Initiative Material Science for Sustainability (WISE). 

Sedan 1 januari 2024 är hon verkställande ledamot av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Hon är även ledamot i den nya forskningsberedningen som ger råd till regeringen inför forskningspropositionen som beräknas bli klar hösten 2024. Dessutom är hon ledamot i regeringens AI-kommission.

Sara Mazur, verkställande ledamot Knut och Alice Wallenbergs stiftelse