Crafoordpriset i polyartrit 2025 på sex miljoner svenska kronor går till Christopher Goodnow, Australien, och David Nemazee, USA. De har upptäckt viktiga mekanismer som förhindrar att B-celler attackerar den egna kroppens vävnader vid autoimmun sjukdom. Kunskap som kan bana väg för nya behandlingar av till exempel ledgångsreumatism, SLE och MS.
I vanliga fall skyddar kroppens immunförsvar oss från virus, bakterier och främmande ämnen. Men vid autoimmuna sjukdomar börjar immunförsvaret i stället attackera vävnader i den egna kroppen.
Länge hade forskarna sökt svaret på vad som ligger bakom autoimmun sjukdom. Christopher Goodnow och David Nemazee valde, oberoende av varandra, ett nytt angreppssätt och frågade sig i stället varför inte ALLA får dessa sjukdomar. Deras fokus låg på B-cellerna som tillsammans med vita blodkroppar och T-celler är en del av det komplexa immunsystemet.
– De har gett oss ny detaljerad kunskap om de olika mekanismer som i normala fall hindrar defekta B-celler från att attackera vävnader i den egna kroppen. Det här är förklaringen till varför merparten av oss inte drabbas av autoimmuna sjukdomar, säger Olle Kämpe ledamot av Vetenskapsakademien och priskommitténs ordförande.
Stor potential
Läkare har på senare år börjat experimentera med befintliga läkemedel som slår ut B-cellerna för patienter med svår autoimmun sjukdom, däribland ledgångsreumatism (reumatoid artrit), SLE (systemisk lupus erythematosus), och MS (multipel skleros). Något som visat sig vara mycket effektivt.
– Jag har verkligen sett potentialen i de här behandlingarna. Många av mina patienter har blivit mycket bättre och fått en förbättrad livskvalitet, säger Anders Bengtsson, professor i reumatologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.
Att vi, med hjälp av årets Crafoordpristagare, har fått ny grundläggande kunskap om vad som sker i immunförsvaret vid autoimmun sjukdom kan även bana väg för helt nya terapier och kanske också ett botemedel.
Glad överraskning
För Christopher Goodnow blev det en mycket glad överraskning när han nåddes av nyheten om Crafoordpriset.
– Det är det mest fantastiska telefonsamtal jag någonsin fått! Jag är hedrad och glad över att Akademien på det här sättet ger ett erkännande av grundläggande forskning som ligger till grund för att förstå och behandla sjukdomar. Dessutom känns det väldigt bra att dela det här priset med David Nemazee. Vi var vänligt sinnade konkurrenter som gjorde den här upptäckten på olika platser i världen vid en tidpunkt när större delen av forskningsfältet inte tyckte att B-cellstolerans var något att bry sig om.
Pressbilder
Pristagare
Christopher Goodnow, The Bill and Patricia Ritchie Foundation Chair, Garvan Institute of Medical Research och professor vid Cellular Genomics Futures Institute, School of Biomedical Sciences, UNSW Sydney, Australien. Född 1959 i Hongkong och doktorerade vid University of Sydney 1990.
Christopher Goodnow, Garvan Institute of Medical Research
David Nemazee, Professor vid Department of Immunology and Microbiology, Scripps Research, La Jolla, Kalifornien, USA. Född i Shiraz, Iran, 1956 och doktorerade vid Harvard University 1983.
David Nemazee, Scripps Research
Crafoordpriset
Crafoordpriset delas ut i samarbete mellan Kungl. Vetenskapsakademien och Crafoordska stiftelsen i Lund, Sverige. Akademien ansvarar för att utse pristagare. Ämnesområdena, som växlar varje år är: matematik och astronomi, geovetenskaper, biovetenskaper samt polyartrit (inflammatoriska sjukdomar som påverkar lederna). Donatorn Holger Crafoord led själv av ledgångsreumatism.
Pristagarna delar lika på sex miljoner svenska kronor. Priset kommer att delas ut i samband med Crafoord Days i Lund och Stockholm 5 till 8 maj. Det överlämnas av H. M. Kung Carl XVI Gustaf.
Kontakt
Sakkunniga
Olle Kämpe, professor i klinisk endokrinologi vid Karolinska Institutet, ledamot av Vetenskapsakademien och ordförande i kommittén för Crafoordpriset i polyartrit
olle.kampe@ki.se
070-815 14 00
Anders Bengtsson, professor i reumatologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus
anders.bengtsson@med.lu.se
046-17 71 47
Presskontakt
Eva Nevelius, pressansvarig vid Vetenskapsakademien
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63