Pi-samtalen är en serie diskussioner kring vår tids viktigaste vetenskapliga frågor.
I västvärlden har överkonsumtionen av kaloririka livsmedel resulterat i en utbredd övervikt och ett stort folkhälsoproblem, och samtidigt går nära 800 miljoner människor runt om i världen hungriga eller lever på svältens gräns. I framtiden kommer den växande befolkningen innebära att vi måste börja arbeta mot en matindustri som kan tillgodose behovet av näringsrik mat somalla har råd med och som är hållbar ur miljösynpunkt. Hur ser möjligheterna för detta ut ur ett svenskt perspektiv? Vad påverkar vilka livsmedel vi väljer att äta och i hur stor utsträckning påverkas våra val av reklam och andra faktorer? Är mat en klassfråga? Och är denfabriksproducerade maten verkligen så dålig som det sägs?
Medverkande
Andreas Håkansson, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Kristianstad universitet
Leif Lundin, enhetschef på RISE, jordbruk och livsmedel
Anne-Marie Hermansson, professor i strukturerade biomaterial vid Chalmers
Samtalet leds av Christer Sturmark, förlagschef på Fri Tanke
Arrangör
Kungl. Vetenskapsakademien och Fri Tanke
Kontakt
Programkoordinator
program@kva.se